Uprawa pszenicy durum i oliwek we Francji
Informacje | |
---|---|
Tytuł praktyki | Agroleśnictwo |
Przykład realizacji | Uprawa pszenicy durum i oliwek we Francji |
Galeria realizacji |
Źródło: „Agroforestry for arable farmers: guidelines” Źródło: „Agroforestry for arable farmers: guidelines” |
Główne cele | Ograniczenie strat wody i erozji gleby |
Sektory | Rolnictwo |
Główne zagrożenia klimatyczne | Susza |
Główne działania | Aby nadążyć za współczesnymi wyzwaniami, w tym zaspokojeniem rosnących potrzeb na ziemie uprawną, wzrostem efektywności wykorzystania promieniowania słonecznego i pełnym pokrycie gleby w celu uniknięcia erozji, prowadzenie upraw pod drzewami jest dobrym rozwiązaniem. W tym celu dobrze wykorzystać pszenicę durum, będącą istotnym elementem diety śródziemnomorskiej, jako współrzędną uprawę w sadzie oliwnym. Wprowadzenie drugiej uprawy w pasach pomiędzy drzewami, takiej jak pszenica durum, rośliny strączkowe czy zioła, zwiększa opłacalność uprawy oliwek, poprawia mikroklimat oraz ogranicza rozwój chwastów. |
Efekty | Uprawa zbóż w systemie agroleśnym charakteryzuje się większą zmiennością plonów niż na otwartym polu, o ok. -62 do +77%, w zależności od zastosowanej odmiany, ale przynosi wiele innych korzyści środowiskowych. Wpływa na dostępność wody, złagodzenie warunków klimatycznych zwłaszcza w lecie, zwiększenie różnorodności biologicznej umożliwiającej lepszą kontrolę nad szkodnikami, a także poprawę żyzności gleby. W tym systemie uprawy uzyskujemy także inne produkty, takie jak owoce lub drewno. Plony z drzew oliwnych nie zmniejszyły się ze względu na obecność pszenicy, a nawet stwierdzono wzrost plonów oliwek w uprawie współrzędnej. |
Proces wdrażania | Duża zmienność opadów w południowej Francji w rejonie śródziemnomorskim ogranicza uprawy. Na jesieni przeważają wysokie opady, a na wiosnę i w lecie deficyty wody stanowią częste sytuacje. W takich warunkach, tam gdzie jest grubsza warstwa gleby, możliwa jest akumulacja wody. Zalesienia upraw rolniczych (rzędy drzew wzdłuż pól) wpływają na zwiększenie infiltracji wody do gruntu, ograniczają parowanie gleby i zaspokajają potrzeby wodne upraw. W sadach oliwnych pas ziemi pomiędzy rzędami drzew o szerokości od 5 do 9 m jest wyłączony z uprawy, co oznacza, że od 3 do 8% powierzchni pola pozostaje poza uprawą. Przestrzeń pomiędzy rzędami drzew jest wystarczająca aby umożliwić przejście maszyn do siewu i zbioru (do 4 m szerokości), a tym samym wprowadzić uprawy innej rośliny. W sadzie oliwnym stosujemy technologię minimalnej uprawy pszenicy durum, aby ograniczyć uszkodzenia korzeni drzew oliwnych. Siew zboża następuje jesienią natychmiast po zbiorach oliwek. Niektóre zabiegi pielęgnacyjne drzew w sadzie mogą być prowadzone po zbiorze pszenicy w czerwcu lub lipcu. Nawadnianie kropelkowe może być również stosowane w obrębie sadu. |
Uzasadnienie dlaczego projekt jest przykladem dobrej praktyki | Wprowadzenie współrzędnej uprawy w sadzie oliwnym zwiększa opłacalność uprawy oliwek, wpływa na dostępność wody, poprawia mikroklimat oraz ogranicza rozwój chwastów. Dywersyfikacja upraw może zapewnić rolnikom bardziej stabilny dochód, zmniejszyć ryzyko finansowe wynikające z wahań na rynku oliwy z oliwek. |
Miejsce realizacji | Francja, Oksytania |
Metryka działania | Kontakt: Anna Panozzo (anna.panozzo@etu.ensat.fr) Dominique Desclaux (dominique.desclaux@inra.fr) Strona internetowa: www.agforward.eu Data realizacji: 2014-2017 Lokalizacja projektu: Oksytania, południowa Francja Źródło: www.openstreetmap.org |
Literatura | Agroforestry for arable farmers: guidelines (raport projektu AGFORWARD Agroforestry for Europe) https://www.agforward.eu/index.php/en/agroforestry-for-arable-farmers-guidelines.html |
Słowa kluczowe | Agroleśnictwo, Francja, Oksytania, Uprawa pszenicy durum, Uprawa oliwek, Sad oliwny, Ziemia uprawna, Rolnictwo, Gospodarka Wodna, Różnorodność biologiczna, Poprawa mikroklimatu, Ograniczenie rozwoju chwastów, Żyzność gleby, Infiltracja wody do gruntu, Parowanie gleby, Susza, Temperatury ekstremalne, Silny wiatr, Erozja gleby, Zmniejszenie różnorodności biologicznej |