Załóż kompostownik!
Prowadzenie kompostownika do doskonały sposób na wykorzystanie resztek jedzenia oraz zwiędłych roślin, w myśl zasady zero waste. Rośliny uprawiane w ziemi zasilanej kompostem będą bujniejsze, bardziej odporne na choroby oraz szkodniki i lepiej zniosą różnice temperatur.
Co wrzucać do kompostownika?
Poza resztkami roślin pochodzącymi z ogrodu, na kompost nadają się odpadki kuchenne (bez mięsa i kości), fusy z kawy i herbaty, bezzapachowe chusteczki higieniczne, niezadrukowany i pocięty papier, wytłoczki od jajek, zużyta ziemia z doniczek.
Czego nie wrzucać?
Do kompostownika nie należy dodawać:
– liści orzecha włoskiego i dębu – rozkładają się bardzo długo i mają właściwości zakwaszające,
– chwastów z widocznymi nasionami,
– chorych roślin,
– zbyt dużej ilości skórek z owoców cytrusowych, gdyż te pryskane są środkami chemicznymi umożliwiającymi ich długi transport,
– mięsa, kości,
– odchodów zwierząt domowych.
Kompostownik – krok po kroku
1. Zbij skrzynkę z drewnianych desek lub kup gotowy plastikowy termokompostownik, który znacznie szybciej rozkłada materię organiczną.
2. Wybierz zacienione miejsce. W pełnym słońcu kompost będzie przesychał, za to w głębokim cieniu temperatura będzie niższa, przez co rozkład wolniejszy.
3. Dodawaj resztki roślin i jedzenia. Przerzucaj warstwy za każdym razem, gdy dodasz nowe resztki, to napowietrza pryzmę i przyspiesza rozkład.
4. Przyspiesz proces kompostowania – możesz w tym celu użyć dojrzałego kompostu lub specjalnych szczepionek kompostowych, zawierających bakterie tlenowe i inne pożyteczne mikroorganizmy glebowe.
5. Wykorzystaj dżdżownice, które pomogą szybko przetworzyć odpady. Nie musisz szukać ich w ziemi – odwiedź sklep wędkarski. Zapytaj o dżdżownice kalifornijskie – to najbardziej żarłoczny gatunek. Jeśli trzymasz kompostownik na działce, zabezpiecz dno przed kretami.
6. Odpadki i żyjące w nich dżdżownice potrzebują wilgoci. Podlewaj kompostownik, ale z umiarem.
7. Zapewnij dostęp powietrza – bez tlenu rośliny zgniją.