Klimada 2.0
Logotypy

Załóż kompostownik!

Prowadzenie kompostownika do doskonały sposób na wykorzystanie resztek jedzenia oraz zwiędłych roślin, w myśl zasady zero waste. Rośliny uprawiane w ziemi zasilanej kompostem będą bujniejsze, bardziej odporne na choroby oraz szkodniki i lepiej zniosą różnice temperatur.

Co wrzucać do kompostownika?

Poza resztkami roślin pochodzącymi z ogrodu, na kompost nadają się odpadki kuchenne (bez mięsa i kości), fusy z kawy i herbaty, bezzapachowe chusteczki higieniczne, niezadrukowany i pocięty papier, wytłoczki od jajek, zużyta ziemia z doniczek. 

Czego nie wrzucać?

Do kompostownika nie należy dodawać:

– liści orzecha włoskiego i dębu – rozkładają się bardzo długo i mają właściwości zakwaszające,

– chwastów z widocznymi nasionami,

– chorych roślin,

 – zbyt dużej ilości skórek z owoców cytrusowych, gdyż te pryskane są środkami chemicznymi umożliwiającymi ich długi transport,

– mięsa, kości,

 – odchodów zwierząt domowych.

Kompostownik – krok po kroku

1. Zbij skrzynkę z drewnianych desek lub kup gotowy plastikowy termokompostownik, który znacznie szybciej rozkłada materię organiczną.

2. Wybierz zacienione miejsce. W pełnym słońcu kompost będzie przesychał, za to w głębokim cieniu temperatura będzie niższa, przez co rozkład wolniejszy.

3. Dodawaj resztki roślin i jedzenia. Przerzucaj warstwy za każdym razem, gdy dodasz nowe resztki, to napowietrza pryzmę i przyspiesza rozkład.

4. Przyspiesz proces kompostowania – możesz w tym celu użyć dojrzałego kompostu lub specjalnych szczepionek kompostowych, zawierających bakterie tlenowe i inne pożyteczne mikroorganizmy glebowe.

5. Wykorzystaj dżdżownice, które pomogą szybko przetworzyć odpady. Nie musisz szukać ich w ziemi – odwiedź sklep wędkarski. Zapytaj o dżdżownice kalifornijskie – to najbardziej żarłoczny gatunek. Jeśli trzymasz kompostownik na działce, zabezpiecz dno przed kretami.

6. Odpadki i żyjące w nich dżdżownice potrzebują wilgoci. Podlewaj kompostownik, ale z umiarem.

7. Zapewnij dostęp powietrza – bez tlenu rośliny zgniją.

KONTAKT

Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy
ul. Krucza 5/11D
00-548 Warszawa

Biuro projektu:
tel.: 22 37 50 525

e-mail: klimada2@ios.gov.pl

Sekretariat:
tel.: 22 37 50 525
fax: 22 37 50 501
e-mail: sekretariat@ios.gov.pl

Dodatkowe informacje:

Google Maps